Een bekende vragen om foto’s te maken bij de uitvaart?

Dat lijkt een heel goed idee, maar dit is wat je echt vraagt:

Klein jongetje naast de kist van zijn opa

Op het moment dat er een dierbare persoon in je omgeving is overleden word je vaak overdonderd door verdriet. Daarbovenop komen ook nog eens zoveel dingen die geregeld moeten worden, waardoor je in een rollercoaster terecht komt. 

Gelukkig zijn er vaak veel mensen in je omgeving die graag helpen en blij zijn iets voor je te kunnen betekenen. Wanneer je besloten hebt dat je het fijn vindt als er afscheidsfoto’s van de uitvaart gemaakt worden èn er is iemand binnen de familie die dat prima kan, lijkt de keuze eenvoudig. Het is zeker praktisch, helemaal wanneer er al zoveel dingen te regelen zijn. Alleen is een praktische keuze niet altijd de beste keuze…

Ben je bewust van deze 5 dingen wanneer je een vriend of familielid vraagt de afscheidsfoto’s te maken;

Geen ruimte voor eigen verdriet
Wanneer je een familielid of vriend afscheidsfoto’s laat maken, kan deze persoon zelf geen afscheid nemen. Diegene is zo bezig met de foto’s dat hij of zij amper hoort wat er wordt gezegd. Tijdens de dienst is er dan ook geen ruimte voor eigen verdriet. Je kunt niet even in gedachte zijn bij een leuke herinnering en mooie foto’s maken tegelijkertijd. Dat is een aardig offer, wat je bij nader inzien misschien niet van iemand wil vragen.

Durft er niet op terug te komen
Mensen willen graag helpen en het is een hele eer wanneer iemand je vraagt afscheidsfoto’s te maken van de dienst. Vaak wordt deze vraag te snel positief beantwoord. Pas achteraf beseffen mensen wat het daadwerkelijk voor hen betekent en durven ze er niet meer op terug te komen. Later gaan ze er pas goed over nadenken en beseffen dan dat het wel allemaal goed moet gaan, want het kan niet meer opnieuw gedaan worden. De foto’s moeten goed lukken, wat een enorme druk op iemands schouders legt. 

Emoties zijn van invloed op de kwaliteit
Wanneer degene die de foto’s maakt de overleden persoon goed heeft gekend, is er op dat moment al geen ruimte voor zijn of haar eigen verdriet en zal deze persoon zeker afgeleid worden door alle emoties om zich heen. Het doet wat met je als je ziet dat bekenden die in de zaal zitten emotioneel worden.  Dat is van invloed is op het resultaat. Je kunt geen 100% focus hebben tijdens een gebeurtenis waar je emotioneel bij betrokken bent.

Donkere ruimtes en een storend geluid
Als je niet gewend bent om in donkere ruimtes te fotograferen, dan is dit een hele uitdaging. Kerken en crematoriums zijn vaak donker. Hier is speciale apparatuur voor nodig zoals een camera die dit aan kan en lichtsterke lenzen. Heeft degene die je wilt vragen deze apparatuur? 

Ook is er kennis en ervaring nodig om hier goed mee om te gaan. Flitsen is geen goede oplossing want dit werkt heel storend. Zo ook, is het geluid dat vele camera’s maken heel storend tijdens de dienst. Het geluidje bij scherpstellen kan op de meeste camera’s wel uit, maar alleen professionelere camera’s kunnen helemaal geruisloos fotograferen. 

De klik bij een foto klinkt hard vlak bij het oor van de fotograaf. Degene die de foto maakt kan hier erg onzeker van worden, want ze willen niet opvallen en dus willen ze ook niet dat mensen de camera horen. Daarom blijven ze maar een beetje achteraan staan of helemaal aan de zijkant. Ze zijn bang om dichterbij te komen, wat de foto’s niet ten goede komt.

Onzekerheid
Fotografen die weinig ervaring hebben met het fotograferen van een afscheid durven vaak ook niet zo goed te bewegen tijdens de uitvaart. Bang dat ze storen of opvallen, waardoor ze niet op de juiste positie staan op het juiste moment. Dit resulteert al snel in foto’s van veel ruggen, gezichten van de zijkant en weinig details. Zonde! Kan ik mensen die verdrietig zijn wel op de foto zetten? Wat gaat er nu gebeuren? Allemaal onzekerheden waarmee je iemand onbedoeld belast die geen ervaring heeft met het maken van foto’s tijdens de uitvaart.

Zo zie je maar wat een praktische keuze allemaal teweeg kan brengen. Wat je eigenlijk van iemand vraagt en hoe dat van invloed is op de kwaliteit. Daarom bestaat mijn vak, waar ik enorm trots op ben! Met veel ervaring en de beschikking over de juiste apparatuur, help ik je graag. 

Voel je vrij om vrijblijvend contact met me op te nemen. 


Alleen maar ruggen bij een uitvaart
 
Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

Spijt dat de uitvaart niet is vastgelegd

Next
Next

Een laatste moment bij de kist