Is een uitvaartfotograaf storend?

Dit is een vraag die mij geregeld gesteld wordt en dat begrijp ik ook. Voor het afscheid van een dierbare heb je alles geregeld om dit afscheid zo mooi mogelijk te laten verlopen. Er zijn intieme momenten waar vaak alleen maar een handje vol mensen bij zijn, er is verdriet en je wilt rustig afscheid kunnen nemen. Gelukkig weet ik uit ervaring dat een uitvaartfotograaf niet storend werkt tijdens een dienst, dit hoor ik ook altijd terug van de families waarvoor ik mocht fotograferen.

lopend met de loopkoets naar het graf op de natuurbegraafplaats

Hoe ga ik te werk
Als uitvaartfotograaf zorg ik ervoor dat ik niet stoor. Er zijn collega’s die zeggen dat ze onzichtbaar zijn, maar dat kan natuurlijk niet. Ik ben  met respect, onopvallend aanwezig. Soms, als het moment er om vraagt, kom ik even dichterbij om hier een mooi beeld van vast te leggen, echt alleen als ik aanvoel dat dit kan.

Er zijn een aantal dingen die ik doe om niet op te vallen:

Draaiboek
Ik zorg ervoor dat ik vooraf het complete draaiboek van de uitvaartbegeleider ontvang, zodat ik  op de juiste plek sta om het beeld te maken dat nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld kaarsen aangestoken worden, kijk ik bij binnenkomst in de zaal al waar ik op dat moment wil staan. Zo zorg ik er voor dat ik al in de buurt ben van de plek voordat de kaarsen aangestoken gaan worden. Zo  voorkom ik dat ik veel moet lopen op het laatste moment.

Hoe ik me door de ruimte beweeg
Op het moment dat andere mensen lopen, bijvoorbeeld bij het wisselen van sprekers, maak ik slim gebruik van die momenten om ervoor te zorgen dat ik op de juiste plek ga staan.  Vaak worden er foto’s getoond op een scherm, terwijl er muziek klinkt. Op het moment dat de aandacht van de aanwezigen op het scherm gericht is, loop ik van de ene kant van de zaal naar de andere kant, om zo weer de juiste positie in te nemen.

Apparatuur
Mijn camera’s zijn helemaal stil. Deze maken ook geen geluid op het moment dat ik een foto maak. Ik kan tientallen foto’s maken, zonder dat je dit hoort. Ook gebruik ik geen flitsers, omdat dit juist storend is. Mijn camera’s zijn speciaal gebouwd om ook in donkere ruimtes goed te kunnen fotograferen Hierdoor heb ik in geen enkele ruimte een flitser nodig.

Schoenen:
Zelfs met mijn schoenkeuze houd ik rekening. Ik heb tijdens mijn werk altijd schoenen aan die geen geluid maken, geen hakken maar schoenen met een rubberen zool. Zo kan ik me verplaatsen zonder dat je het hoort.

Anticiperen
Ondertussen heb ik  veel ervaring met het fotograferen van uitvaarten. Hierdoor weet ik goed wat er gaat gebeuren en kan ik hierop anticiperen. Omdat ik weet wat er gebeurd, en in welke volgorde, sta ik al op de juiste locatie zodra de volgende spreker start. Ook weet ik uit ervaring dat als er een anekdote verteld wordt, dat er dan waarschijnlijk een lachje ontstaat bij de familie, waardoor ik op tijd mijn camera heb ingesteld om ook deze momenten te vangen.

Zo zorg ik ervoor dat uitvaartfotografie niet storend is.  Kijk gerust bij de reviews om te lezen hoe andere families dit hebben ervaren.

“We vonden het heel bijzonder dat we jou eigenlijk de hele dag niet hebben gezien en dan toch zo'n mooie foto’s maken.”

Deze reactie kreeg ik laatst nadat ik de slideshow naar de familie had gestuurd. Ik pas me helemaal aan, aan jullie en voel ook goed aan wanneer ik wel of niet dichterbij kan komen. Ik krijg eigenlijk altijd terug van de families dat ze mij niet gezien hebben of misschien even gezien hebben maar dat het helemaal niet storend was. Dat is het grootste compliment dat ze mij kunnen geven. Het zou echt heel zonde zijn als je afziet van een uitvaartreportage omdat je denkt dat het storend is. Mocht je twijfels hebben of wil je even kennismaken, neem dan vooral contact met me op. Ik sta je graag te woord.

Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

5 Tips om kinderen bij een uitvaart te betrekken

Next
Next

Waarom fotografie als ik opname krijg?