Waarom fotografie als ik opname krijg?

Afscheidsfotografie legt de liefdevolle momenten vast en een video-opname is een registratie van de uitvaart.

Handen op de schouders als steun bij een uitvaart - uitvaartfotograaf

Ik begrijp deze vraag volkomen, het is heel logisch.  Toch zijn foto’s van een afscheid iets heel anders dan een video-opname. Ik wil je dit graag uitleggen.

De beelden van een fotograaf zijn meer divers
Een video-opname wordt gemaakt van de hele dienst, vaak vanuit één vast punt. Je ziet en hoort de sprekers en je ziet (een gedeelte) van het publiek (vaak vanaf de rug). Ik, als afscheidsfotograaf, loop rond en maak vanuit iedere hoek van de zaal foto’s. Dit doe ik als andere mensen lopen of als er muziek klinkt. Hier merk je dus als nabestaanden niets van.

Ik leg de nadruk op de liefde die ik overal zie
Het zijn vaak kleine dingen waaruit heel veel liefde spreekt, bijv. een hand op de schouder, een verfrommeld zakdoekje, een blik van steun. Maar ook de details die voor de uitvaart zijn geregeld, alle dingen die voor jullie belangrijk zijn leg ik vast. De foto’s die ik maak laten zien hoe het afscheid was, maar tegelijkertijd laten ze de liefde zien voor de overledene en voor elkaar. Het zijn dus foto’s die je niet gewoon alleen bekijkt, maar ook voelt. 

Het afscheid is meer dan alleen de dienst
Natuurlijk kan ik als afscheidsfotograaf meer vastleggen dan alleen de afscheidsdienst. Bijvoorbeeld de dagen vóór het afscheid, het sluiten van de kist, het vertrek vanuit huis, het moment van het definitieve afscheid bij de oven of begraafplaats, de koffietafel erna en alle andere dingen die voor jullie belangrijk zijn. Zo krijg je dus een compleet beeld van de dagen voorafgaand aan het afscheid en van het afscheid zelf. 

Op een toegankelijke manier worden de herinneringen tastbaar
Als de foto’s later afgedrukt zijn in een mooi album heb je een tastbare herinnering in handen. Deze kun je bekijken wanneer je hier behoefte aan hebt. Het makkelijke aan een album is dat je het zo kan pakken en even een paar pagina’s kunt bekijken. Je bladert makkelijk naar het gedeelte dat je wilt zien. Daarna kan je het album weer wegleggen als het genoeg is. Voor een video moet je eerst de computer opstarten en als je een speciaal gedeelte wilt zien moet je gaan doorspoelen of je moet de hele video gaan bekijken. Dat is veel omslachtiger dan een album. 

Een fotoalbum brengt het gesprek op gang
Ook helpt een album om te praten over wat er gebeurd is. Stel: er komen vrienden op visite en je wilt eigenlijk wel graag vertellen over wat er allemaal gebeurd is de laatste tijd. Je legt het album op tafel in het zicht en de vrienden zullen er waarschijnlijk naar vragen. Zo geeft het een hele makkelijke opening. Terwijl de vrienden door het album bladeren kun jij vertellen hoe jij alles ervaren hebt. Bij een video zul je zelf moeten vragen of de vrienden deze met je willen kijken en kun je zelf je eigen ervaringen niet delen omdat er op de video ook gesproken wordt. 

Ik begrijp de twijfel over een fotograaf en het laten maken van foto’s. Met dit blog heb ik een beeld geschetst wat het verschil is tussen de video van de locatie en foto’s. Misschien roept dit vragen bij je op. Neem gerust contact met me op om de vragen te bespreken. In dat gesprek help ik je een passende keuze te maken bij jullie wensen. 

 
Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

Is een uitvaartfotograaf storend?

Next
Next

Spijt dat de uitvaart niet is vastgelegd