Ik ben geen rouwfotograaf

Ondanks dat de woorden rouwfotograaf, afscheidsfotograaf, uitvaartfotograaf en begrafenisfotograaf hetzelfde betekenen, zit er gevoelsmatig voor mij een groot  verschil in.

Elkaar steunen tijdens de uitvaart

Rouwfotograaf; afscheidsfotograaf voelt beter voor mij
We hebben allemaal zo onze voorkeuren, waar de een houdt van kleur kiest de ander liever voor zwart-wit. Zo vind ik het minder prettig wanneer mensen mij een rouwfotograaf noemen. Het sluit niet aan bij mijn beeld over mijn werk. Rouwfotograaf, afscheidsfotograaf, uitvaartfotograaf, begrafenisfotograaf; het zijn allemaal termen die gebruikt worden voor het werk dat ik doe. Zelf noem ik het liever afscheidsfotograaf. Tijdens een afscheidsdienst leg ik de liefde vast, niet de rouw. Bij een afscheidsdienst is zoveel liefde te zien en te voelen. Dat is wat ik vastleg.

Rouw is de de achterkant van liefde
Wat bedoel ik hiermee? Als er geen liefde was voor de overledene, dan was er ook geen verdriet en dus geen rouw. Zonder liefde kan er geen rouw/verdriet zijn. Hoewel rouw mooi is, omdat het de liefde voor de overledene weerspiegelt, klinkt het voor mij wat te rauw. Zo zie je maar weer, ieder zijn voorkeur. Hoe zou jij een rouwfotograaf het liefst noemen?

Afscheidsfotograaf, dat is mijn vak!
Naast het woord rouwfotograaf, vind ik het woord uitvaartfotograaf ook te kort doen aan mijn vak. Mijn werk start ruim voor het afscheid, het overleg met de nabestaanden, de laatste momenten samen vastleggen, het sluiten van de kist, maar ook na de uitvaart ben ik er voor de nabestaanden. Het plaatsen van de grafsteen, het uitstrooien van het as, allemaal prachtige momenten om de liefde in beeld te vangen. Daarom noem ik mijn werk graag afscheidsfotograaf. Dat past het best bij het mooie werk dat ik mag doen. Ik mag het geheel vastleggen en daar ben ik trots op.

Rouw
Je bent in rouw, dat is niet iets dat je doet, maar een gevoel dat overheerst, waardoor je tijdelijk niet jezelf bent. Het is ongrijpbaar en daarom niet in beeld te vangen. De gevolgen van rouw, het huilen, elkaars hand vasthouden, omhelzen, dat zijn de dingen die je doet en die prachtig vast te leggen zijn. Niet vol het verdriet in beeld, maar de liefdevolle momenten die daar uit voort komen. Een afscheid zit vol met deze liefdevolle momenten, die ik graag voor jullie vastleg.

Momenten van verbinding
Heel bewust ga ik op zoek naar momenten van verbinding. Bijv. mensen die steun zoeken bij elkaar door elkaars handen vast te houden, een arm om de schouders slaan, even oogcontact zoeken, enz. Uit deze momenten spreekt heel veel liefde en deze momenten zijn er veel zodra je hier op let. Deze liefdevolle momenten leg ik vast.

Ondanks dat de woorden rouwfotograaf, afscheidsfotograaf, uitvaartfotograaf en begrafenisfotograaf hetzelfde betekenen zit er gevoelsmatig voor mij dus een groot  verschil in. Afscheidsfotograaf klinkt voor mij vriendelijker dan rouwfotograaf en daarom past dat beter bij wie ik ben.

Nu ben ik  heel benieuwd welk woord jij het beste vindt passen bij het werk dat ik doe. Ik vind het leuk als je me een berichtje stuurt.

Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

Waarom een professionele afscheidsfotograaf?

Next
Next

Uitvaartreportage: Op hoeveel foto’s kun je rekenen?