Waarom een professionele afscheidsfotograaf?

Vader en dochter leggen spulletjes netjes op de kist -  uitvaart

Er is een dierbare overleden en je denkt eraan om het afscheid vast te laten leggen door een fotograaf, maar er is ook iemand in de kennissenkring die goed kan fotograferen. Ik begrijp de twijfel. Het scheelt geld als je een bekende vraagt, toch levert het ook veel op wanneer je een professioneel afscheidsfotograaf inschakelt.  Wat een professionele afscheidsfotograaf toevoegt aan jullie afscheid lees je hieronder.

Ervaring
Het eerste wat een professionele afscheidsfotograaf mee brengt is ervaring. Zelf heb ik  al meer dan 75 uitvaarten vastgelegd. Daardoor weet ik  wat er van mij verwacht wordt. Ik weet wat er gaat komen en kan daarop inspelen en ik weet hoe ik de juiste momenten kan pakken zonder te storen. Mijn expertise is afscheidsfotografie en bied ook geen andere vormen van fotografie aan. Ik heb veel opleidingen en workshops gevolgd, welke allemaal gericht zijn op afscheidsfotografie. 

Emoties
Doordat ik niet emotioneel betrokken ben, kan ik me helemaal concentreren op het fotograferen. Ik heb maar 1 taak en dat is het afscheid zo mooi mogelijk vastleggen. Kies je voor een bekende dan heeft die ook zijn eigen verdriet. Hij of zij wil zelf ook afscheid nemen en heeft zijn eigen emoties. Dat werkt belemmerend tijdens het fotograferen. 

Donkere ruimtes en apparatuur
Kerken en crematoriums zijn vaak wat donker. Niet de ideale omstandigheden voor foto’s. Ik heb professionele camera’s en lichtsterke lenzen. Ik weet hoe ik om moet gaan met moeilijke lichtsituaties en mijn apparatuur is daarop aangepast. Flitsen doe ik nooit en mijn camera’s zijn geruisloos. Je hoort dus niet wanneer ik een foto maak. Dit helpt mij enorm in het onopvallend aanwezig zijn. 

Lopen tijdens de dienst
Ook weet ik wanneer ik kan lopen tijdens een dienst, zonder dat dit opvalt. Ik bereid me altijd goed voor met het draaiboek, zodat ik weet wat er gaat komen. Zo kan ik ervoor zorgen dat ik op de juiste plek sta, om de mooiste momenten vast te leggen, zonder te storen. Ik denk vooruit, zodat ik al voor het moment op de juiste plek sta, waardoor jullie als nabestaanden hier geen hinder van ondervinden.

Verdriet
Door mijn eigen verlieservaringen weet ik wat de belangrijkste momenten zijn. Ik voel dingen goed aan en weet wanneer ik dichterbij kan komen en wanneer ik afstand moet houden. 

Verdriet is de achterkant van liefde, zonder liefde is er geen verdriet. Ik leg het verdriet dus wel vast omdat ik dit zie als liefde. Maar ik fotografeer uit respect geen heftig geëmotioneerde mensen, maar probeer het dan subtiel vast te leggen door bijv een foto te maken van de handen die een zakdoekje verfrommelen of een ander klein gebaar. Zodat jullie wel weten om welk moment het ging. 

Ook naderhand de juiste zorg
Na het afscheid selecteer ik de foto’s en optimaliseer deze, zodat de foto’s op een mooie manier het verhaal van jullie afscheid vertellen. Indien gewenst verzorg ik ook een mooi album. Je kunt dus al snel na het afscheid een tastbare herinnering hebben en die troost is fijn. 

Zekerheid
Voor jullie als familie geeft het rust om te weten dat het goed geregeld is. Je weet zeker dat het afscheid mooi in beeld gebracht wordt en dat jullie straks alle liefdevolle momenten kunnen bekijken om op terug te vallen. Ik stap als ‘vreemde’ jullie bubbel binnen en toch voelt dit heel snel vertrouwd en natuurlijk.

Ik vind het fijn dat je dit blog helemaal hebt gelezen. Je kunt nu een goede keuze maken of je een professional kiest of toch een bekende. Lees ook even mijn andere blog hierover. Die gaat over wat je eigenlijk vraagt aan die bekende want dat is meer dan alleen maar fotograferen. Ik hoop vooral dat je een keuze maakt die bij je past en dat je straks een mooie herinnering hebt aan het afscheid, wie de foto’s dan ook maakt.

Het allerlaatste afscheid bij het graf op de natuurbegraafplaats
 
Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

De waarde van een album

Next
Next

Ik ben geen rouwfotograaf