De waarde van een album

Een afscheid organiseren is waardevol én kostbaar. In korte tijd worden veel beslissingen genomen, die allemaal ook een financiële impact hebben. Vaak komt het kiezen voor een album in de knel. Er is vaak te weinig zicht op de waarde van een album. We kennen allemaal de vakantiealbums wel. Of een trouwalbum. Die kijken we alleen aan het begin terug, daarna verdwijnen ze in de kast. Een album van een afscheid betekent vaak veel meer dan ‘herinneringen ophalen’. In dit blog deel ik graag een aantal vragen met je die veel gesteld worden door nabestaanden. Misschien spelen ze ook bij jou/jullie en helpen ze bij het maken van een keuze.

album van een uitvaart

Is een album echt nodig?
Verdriet is een bijzondere emotie. Niet iedereen kan er even goed mee omgaan. Hoe is dat bij binnen jullie familie? Hoe makkelijk is verdriet bespreekbaar?

Een album helpt in het omgaan met het verdriet. Persoonlijk heb ik het zo ervaren, maar ik krijg het ook terug van andere nabestaanden.

Na het afscheid wordt het makkelijker om er samen over te praten en dit verdriet samen te delen. Als je er over wilt praten, dan hoef je het album maar op tafel te leggen waardoor je makkelijk het gesprek opent. Ook met mensen die er niet bij waren. 

Door samen door het album te bladeren kun je je verhaal weer kwijt. Het vaker vertellen van je verhaal helpt bij het verwerkingsproces. Bij iedere foto kun je vertellen hoe jij het ervaren hebt en de anderen hebben daar meteen een beeld bij. Dit werkt erg prettig. 

Als ik de foto’s ook digitaal krijg, waarom zou ik dan een album bestellen?
Met een album creëer je echt een fijn en bijzonder moment. Je pakt het uit de kast en kruipt even lekker in het hoekje van de bank om op je gemak het album te bekijken. Je maakt het jezelf makkelijk, fijn en comfortabel. Het album is lekker zacht en dat geeft al een fijn gevoel. Het is een intiem moment om even in verbinding te zijn met degene die je mist en met je verdriet. Ook als je samen wilt kijken, is een album op schoot nemen of open op tafel leggen veel fijner dan digitaal door foto’s bladeren. Foto’s kijken vanaf een iPad of laptop voelt toch veel afstandelijker en koeler. Een beeldscherm creëert meer afstand en voelt vaak koud en hard. 

Je bladert op je gemak door het album en zoekt de pagina’s op die je wilt zien. Het album vertelt het verhaal en je bladert eenvoudig naar de momenten waar je even weer bij stilstaat. Op de computer is het toch lastiger om net die foto’s te zoeken die je op dat moment graag wilt zien en/of behoefte aan hebt. Stel dat je emoties te hoog oplopen na een aantal pagina’s, dan leg je een album ook weer makkelijk weg tot de volgende keer om dan weer een aantal pagina’s te bekijken. 


Waarom zou ik meerdere albums bestellen?
Als echtgenoot/partner van de overledene is het fijn om een album te hebben, maar ook voor andere nabestaanden kan dit heel fijn zijn voor het verwerkingsproces. Denk bijv. aan (schoon)ouders. Als iemand al op jongere leeftijd overlijdt dan is het voor ouders en/of schoonouders ook erg fijn om een eigen album te hebben. Zij hebben hun eigen verdriet en kunnen met een eigen album een momentje creëren om even stil te staan bij hun verdriet. 

Voor de kinderen, of ze nu groot zijn of nog klein. Of ze nog thuis wonen of al uit huis zijn. Dat maakt niet uit. Ook zij verdienen het om op ieder moment terug te kunnen kijken naar de foto’s wanneer zij daar behoefte aan hebben. Als zij een eigen album op hun kamer hebben liggen, dan kunnen ze echt kijken wanneer zij er behoefte aan hebben en dan hoeft niemand dit te weten. Het is dan echt even hun momentje om stil te staan bij de overledene. Er is dan geen drempel om het album te vragen. Het kind mag leren omgaan met het verdriet in zijn/haar eigen tempo. 

Ieder verdient een eigen album op een eigen plekje, zodat je het echt kan pakken wanneer je er zelf behoefte aan hebt. Niemand hoeft er iets vanaf te weten en ook niet hoe vaak je de foto’s bekijkt. Zo kan ieder rouwen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. 

Ook voor broers en/of zussen is een album een fijne manier om te leren omgaan met het verlies. Dus vraag ook zeker aan hen of ze interesse hebben in een album. 


Waarom is de kwaliteit van een album zo belangrijk?
Misschien zet je zelf weleens de vakantiefoto's in een album bijv. bij de Hema, Kruidvat of Albelli. Deze zijn prima om even vluchtig herinneringen op te halen. Foto's en het verhaal van een afscheid hebben een andere lading en vragen daarom ook om een andere beleving. De kwaliteit van het album draagt in grote mate bij aan een prettig contact met je herinneringen aan het afscheid.

De kwaliteit van de albums die ik lever zijn niet vergelijkbaar met de kwaliteit van waar je ‘gewone’ albums bestelt. De albums die ik lever zijn van een hoogwaardige kwaliteit. De pagina’s zijn vlakliggend en extra dik. Zo blijft het album voor jaren mooi. De kwaliteit van het album draagt ook veel bij aan het moment van terugkijken. Als je kiest voor een zachte stof is het album ook heel aaibaar. 

En, los van de materialen, een afscheidsreportage is zo veel meer dan alleen een weergave van een afscheid. Het album geeft het verhaal van jullie mooie afscheid weer. De zorgvuldigheid, de liefde, de aandacht die jullie in het afscheid hebben gestopt zie en voel je terug in de reportage. Ik maak een goede selectie van de foto’s en geef het verhaal op de juiste manier weer. Hierdoor bieden de foto’s ook echt troost. Het verhaal moet kloppen met hoe het in werkelijkheid was. 

Bij een bruiloft laat je het album ook maken. Je laat het over aan de expert, de fotograaf. Dit ga je niet zelf doen. De fotograaf was erbij die dag en weet wat belangrijk was en kan de foto’s op zo’n manier selecteren en opmaken dat het positief bijdraagt aan het verhaal. 


Waarom zou ik niet zelf een album maken?
Ik begrijp die gedachte. Toch is het echt lastig inschatten wat de impact is van de foto’s en het maken van een album op je eigen rouwproces. Bij het maken van een album van het afscheid van mijn vader heb ik zelf ervaren wat die emotionele betrokkenheid voor extra impact heeft. Het deed veel meer met me dan ik vooraf kon vermoeden. Lees hier mijn blog over hoe ik dit ervaren heb. 

Albums met foto's van een uitvaart
 
Evelien Vugs afscheidsfotograaf

Ik leg op een respectvolle manier de uitvaart vast. Ik heb me hier helemaal in gespecialiseerd. Waarom uitvaartfotografie?
Op de dag van het afscheid is er veel liefde te zien en te voelen. Ik ga op zoek naar momenten van verbinding omdat deze later troost geven. Het zijn die kleine momenten waar zoveel in besloten ligt.
Mijn foto’s laten zien wie er allemaal met je meeleven en hoe mooi het afscheid was. Ook de details die jullie met veel zorg hebben uitgezocht blijven zichtbaar. Ik help graag mensen en mijn foto’s geven houvast en kracht om verder te kunnen na een ingrijpend verlies.

https://www.evelienvugs.nl
Previous
Previous

Een laatste moment bij de kist

Next
Next

Waarom een professionele afscheidsfotograaf?